2012. augusztus 4., szombat

88 éves lenne a nagy bestseller-író: Leon Uris

Leon Uris ötvenéves író pályafutása alatt (1953 és 2003 között) tizenhét könyvet írt, amelyeket szinte kivétel nélkül valós történelmi események ihlettek.

1924. augusztus 3-án látta meg a napvilágot Baltimore-ban, lengyel zsidó bevándorlók – Wolf William Uris és Anna Blumberg – gyermekeként. Apja Lengyelországban született, az első világháborút követően Palesztinába emigrált, majd néhány évvel később kivándorolt az Egyesült Államokba, édesanyja első generációs orosz-amerikai. Leon Baltimore-ban, Norfolk-ban és Virginia-ban végezte iskoláit, azonban sohasem érettségizett, ugyanis háromszor is elbukott az angol vizsgán.

Művei a szórakoztató irodalom és a klasszikus irodalom határán helyezkednek el, kiváló képessége volt olyan könyvek megírására, amelyek sokáig szerepeltek a sikerlisták első helyein.
Erőssége, hogy igen változatos témákban írta regényeit: legtöbb regénye a zsidó nép történetének egy-egy mozzanatához kapcsolódik, ilyen az Exodus; továbbá az 1961-es Mila 18, amely az 1944-es varsói gettólázadásnak állít emléket; A királynő törvényszéke (1970), amely egy zsidó származású amerikai író és egy lengyel orvos bírósági tárgyalása a II. világháború során elkövetett (vagy el nem követett) orvosi kísérletekről; vagy az 1988-ban született Mitla-szoros, amely az 1967-es izraeli-arab háborúban játszódik, és amelyben a főhős a bevetés alatt feleleveníti szülei életét, saját gyerek- és ifjúkorát, egészen Izraelbe érkezéséig. Ez utóbbi regény Leon Uris egyik önéletrajzi ihletésű műve, amelyben életének legfontosabb momentumai köszönnek vissza. Érdekes kísérlet az 1984-ben megjelent regénye, A zarándok, amely egy arab család – apa, fia és lánya – sorsán keresztül, az ők szemszögükből mutatja be Izrael állam létrejöttét. A zsidó történelemhez kapcsolódó témák mellett olyan témákban írt regényeket, mint a II. világháború után felosztott Berlin története amerikai és szovjet szemszögből (Armageddon, 1963), hidegháborús téma egy francia titkosügynök történetén keresztül a De Gaulle-i Franciaországban (Topáz, 1967), Írország függetlenségi háborújának története 1885–1916 között néhány család generációjának élettörténetén keresztül egy érdekes két regényből álló párhuzamban (Szentháromság, 1976 és Megváltás, 1995), egy amerikai elnökjelölt életútjába és megválasztásának történetébe való bepillantás (Romba dőlt Isten, 1999), valamint visszatérés a gyökerekhez, első regényének témájához: az amerikai haditengerészethez és annak kialakulásához (Döntés, 2003).


Leon Uris könyvtárunkban is megtalálható könyve:


Debrecen: Aquila Kiadó, 1998.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése